img

Recommendations for video recording

 

Da li pravilno koristiš svoj uređaj za snimanje? Video kamera ili mobilni uređaj je sofisticirana i komplikovana sprava, tako da su i neke greške neizbežne. Ne moraš zbog toga da upisuješ snimateljski kurs, ali bar možeš da nastaviš da čitaš ovaj tekst, i izbegneš nekoliko najčešćih gafova pri snimanju.

Horizontalno snimanje na mobilnom uređaju

Ako snimate video na mobilnom uređaju (telefon, tablet), obavezno ga postavite u horizontalnom položaju.

Ne koristi digitalni zum!

Ono što važi za fotoaparate, važi i za tvoju video kameru: optički zum je dobar; digitalni je loš. Ma koliko da mu je povećanje nemoj ga koristiti jer sve što on pravi je pikselizacija na slici. Ako ti treba krupniji plan (snimak), sledi fotografsku maksimu: zumiraj nogama…

Ne pomeraj kameru levo-desno

Izbegavaj pokrete zbog kojih se ima utisak kao da kamera luduje, takvi pokreti prvi ukazuju da ste nevešt snimatelj. Statični kadrovi su zahvalniji za percepciju. Ako i moraš da napraviš pokret ili zum, neka bude kratak (oko 5 sekundi) i tu i završi kadar, ne vraćaj kameru! unazad.

Snimanje zvuka

Dok razmišljaš o slici ne zaboravi ton. Većina kamera ima ugrađene mikrofone skromnih mogućnosti tako da bolje rezultate ćeš postići ako koristiš eksterni mikrofon. Prvo proveri da li tvoja kamera ima audio ‘ulaz’, jer ga neki modeli nemaju. Nemoj pričati tokom snimanja jer tvoj glas zbog blizine mikrofona ružno zvuči u odnosu na okolni zvuk.

Mislite o svetlu

Najbolji snimak se postiže pri dnevnom svetlu. Izbegavajte snimanje u „protiv svetlu“, npr. takmičara ispred prozora, neka tebi prozor bude iza leđa. Noću će svetlo koje odgovara tvojim očima često biti previše slabo za kameru i video snimak u tim uslovima neće biti oštar, sa veoma malo svetlosti. Izbegavaj fluorescentno svetlo.

Ne zaboravi stativ

Čak i ako vaša video kamera ima stabilizator slike, to i dalje ne može da se meri sa fizičkom stabilnošću stativa. Bićete iznenađeni koliko će to snimak učiniti kvalitetnijim. Ukoliko nemate stativ, onda improvizujte, naslonite kameru na nešto.

Ne uključuj specijalne efekte

Većina digitalnih video kamera nudi specijalne efekte, od sepije, preko usporenog snimanja, do c/b snimka. Ti efekti su često zabavni, ali kad dođe vreme ozbiljnom snimanju, isključite ih.

Visina kamere u visini osobe koje snimaš

Ukoliko takmičar sedi ili stoji, spusti ili podigni kameru na njegov nivo. Ovo važi i za snimanje više takmičara, lepše izgleda ako kameru spustiš na njihovu visinu.

Dozvoljeno je koriščenje eksternog mikrofona

Pogledajte nekoliko uspešnih video snimaka po takmičarskim disciplinama:

Download